Boka Billigt Boende | | | Forum | Tipsa 
Outback Australia - eller bushen. häftig vildmark är det iallafall.

Outback Australia - jojo, kärt barn har många namn. Denna sida beskriver tre jättefina ställen mitt i Australiens öken, Ayers Rock, Kata Tjuta (Mount Olgas) och Kings Canyon. Man behöver ca 2-3 dagar för att hinna se dem. Ayers Rock ses bäst i gryning eller skymning eftersom den skiftar färg då. Klättringen till toppen är en riktig höjdare. Att vandra genom Olgas annorlunda klipplandskap är mäktigt och får heller inte missas.
Kings canyon har flera olika vandringsstråk, den längsta tar en hel dag. Utgångspunkt för Ayers rock och Olgas är det lilla samhället Yulara. Här finns Ayers rock resort med valmöjlighet av hotell eller backpackerboende. Stället har självklart pool vilket behövs i hettan. För att komma till King Canyon så får man ta sig ca 25 mil västerut. Där tar man in på Kings canyon resort som också har alla tänkbara boendeformer.

Ayers Rock Jo, så här ser den ut, världens största sten. Just det, sten. Det är bara sand under den. Det går även att klättra upp på den. Ayers Rock Resort ligger i ett pyttelitet samhälle vid namn Yulara. Själva stenen ligger alltså 20 km utanför Yulara.

Ayers rock har alltid varit helig för aboriginerna. De kallar den alltså för Uluru. Att beträda detta berg är ett allvarligt brott enligt dem. Detta stoppar inte pengatörstande australiensare att låta turister klättra. Man får ta det väldigt lugnt när man klättrar upp. Hettan är jobbig.
Ayers Rock Början av klättringsleden

På en del ställen är det omöjligt att ta sig uppåt utan kedjans hjälp. En stor vattenflaska är också ett måste. Vid foten av berget står stora anslag om att man klättrar på egen risk. Svindel får man självklart inte ha.
Ayers Rock

På toppen av Ayers Rock Uppe på toppen är utsikten fantastisk. Man ser milslångt i det platta landskapet, ända bort till Mount Olgas (kata tjuta). Avståndet till Olgas är ca 30 km.

Ayers Rock Resort Efter en svettig dag är poolen på suveräna Sails in the Desert by Voyages, ett perfekt alternativ med svalka som behövs i hettan.

Priserna är lite högre här eftersom konkurransen är obefintlig. Man har matlagnings möjligheter och tillgång till en härlig pool. På kvällarna ordnas alltid prisvärda grillpartyn. För den som vill snåla så finns campingområdet en bit bort. Att slå upp tältet kostar 60 kr.

Mount Olgas

Denna klippformation kallas för Mt Olga. Eller som aboriginerna kallar den, Kata Tjuta

Olgas

Här går en jättefin vandringsled genom klipp- formationerna. Längst bort på bilden kan man skymta Ayers rock.
Kata Tjuta

Glöm inte flugsprayen bara. Enorma mängder flugor håller till här på sommaren. Det är också goda chanser att se kängurur bland bergen.
Mount Olgas

Kings Canyon

Kings Canyon heter alltså bergsryggen som sträcker sig ett par mil i öknen. Väldigt fina vandringsleder av varierad längd finns. Det är framförallt två leder som hägrar. Den kortaste är ca 2 km och leder in i själva canyonen. Den andra (6 km) går upp på kanten och bjuder på fina vyer. En helt enastående natur utlovas.

Kings Canyon 600 kr per person för 20 min helikopterfärd över canyonen ger en fin upplevelse. Ayers Rock Helicopters tar bara 85A$ för 15 min färd.

Kings Canyon Nere i canyonen finns lite grönska, fast väldigt torr grönska.

Längst inne i en av canyonen ligger en liten källa. Den är som gjord för att bada i. Vattnet är svalt vilket är välkommet i den 40 gradiga värmen. Fantastiska klippformationer och sagolik natur. Kings Canyon är en jättestor ravin i bergsområdet George Gill Range. runtomkring finns bara öken. Klippformationerna bildades för ca 350 miljoner år sedan. Vandringar görs både nere i ravinen och uppe på själva kanten av den.  
Kings Canyon

På Kings canyon frontier lodge kan man bo i tält oh därmed spara lite pengar. Alla som bor här har tillgång till den stora härliga poolen. Se upp med skorpionerna bara!!
Kings Canyon Resort (frontier lodge)

skorpion Det gäller att hålla koll var man sätter fötterna. Denna krabaten sprang omkring inne på toaletten. Vid skorpion säsongen kryllar det av dessa livsfarliga djur.
 
Ayers Rock, Olgas och Kings Canyon

Snabbfakta
Transport hit: Buss, bil, flyg
Säsong: året runt
Befolkning Yulara: 2080
Klimat Ayers Rock »
Karta över området »

Titta på Ayers Rock »
Titta på Kata Tjuta »
Titta på Yulara »
Titta på Kings Canyon »


Boende i Ayers Rock (Uluru)

Söker du billigt boende på hotell så har vi massor av hotell i Ayers Rock (Uluru). Boka snabbt och smidigt direkt online!
Se hotell i Ayers Rock (Uluru)
Se hotell i Kings Canyon


Tips/Varningar

 • Glöm inte att vandra genom Mount Olgas mäktiga bergspassager.

 • Ayers Rock ses bäst i soluppgång eller solnedgång eftersom den då vid vissa gynsamma förhållanden ändrar färg på ett vackert sätt.

 • Hela denna del av öknen har namnet Uluru - Kata Tjuta Nationalpark. Här finns massor av roliga saker att göra. Ett gott råd skaffa dig en guidebok om du tänker besöka området. Det som beskrivs på denna sida är bara en liten del av allt.
 • Varning för hettan. Drick mycket vatten! Även flugor finns det oerhört gott om, förbered dig för det.
 • Skorpioner!! Var mycket observant och gå inte omkrig på mörka ställen under skorpionsäsongen. Under skymningen kryllar det av dom på vissa ställen. Håll tältdragkedjan stängd om du kör lågbudgetvarianten. Lokalbefolkningen avråder från tältning under denna del av året.


 • Hotell rekommendationer

  Sails in the Desert
  Ayers Rock (Uluru), Australien
  Pris från 413 USD
  Läs mer »
  Hotell Sails in the Desert
  Desert Gardens Hotel
  Ayers Rock (Uluru), Australien
  Pris från 319 USD
  Läs mer »
  Hotell Desert Gardens Hotel
  Outback Pioneer Lodge
  Ayers Rock (Uluru), Australien
  Pris från 42 USD
  Läs mer »
  Hotell Outback Pioneer Lodge
  Outback Pioneer Hotel
  Ayers Rock (Uluru), Australien
  Pris från 225 USD
  Läs mer »
  Hotell Outback Pioneer Hotel
  Några sevärdheter

 • Kata Tjuta, se bilder till vänster

 • Ayers Rock - Orkar du bestiga stenen. Eller vågar du? Det är rätt brant på sina håll. En och annan turist har dött genom åren

 • Vandring i Kings Canyon är nog ett "måste" också.

 • Varför inte rida lite kamel i öken när du har chansen. Upplev öknen på rätt sätt, inte från en bilruta. Kolla här »


 • Klimat

  Ayers Rock med omnejd har s.k. ökenklimat. Temperaturerna är väldigt höga så länge solen är uppe. När solen gått ner blir det dock kallt. Under deras "vinterperiod", maj-sept, kan temperaturen på natten krypa ner mot en 10 grader. För övrigt är det mycket torrt i trakten. Glöm inte vattenflaskorna.


      Tips från butiken!

  Se alla erbjudanden i butiken     Diskutera/fråga om
  Uluru - Kata Tjuta NP

  Har du frågor om Ayers Rock med tillhörande nationalpark eller kanske vill du bara ge ett tips om dessa ställen, förflytta dig då till forumet. En snabb kommentar kan du lämna i kommentarboxen lite längre ner.

  Kul att veta

 • Ayers Rock döptes av den förste vite mannen som såg denna sten, Ernest Giles 1872. Egentligen heter denna, världens största sten, Uluru efter urinvånarna.

 • Mount Olga heter egentligen Kata Tjuta som betyder "många huvuden" vilket man förstår när man ser bergsformationerna.


 • The Brain Ayers Rock
  The Brain - Ayers Rock

  Området vi Kings Canyon
  Nära Kings Canyon

  Regn i öken!!
  Ovanlig regnskur i öknen


  Mount Olgas

  Interaktiv karta över Ayers Rock, Kings Canyon, Olgas samt Yulara

  Följ med på en fantastiskt färd genom Ayers Rock området via en interaktiv online bild från rymden. Se tex Ayers Rock uppifrån via satellit eller ur ett terrängperspektiv, du väljer själv vy.

  Titta på Ayers Rock »
  Titta på Kata Tjuta »
  Titta på Yulara »
  Titta på Kings Canyon »   

  Kontakt :: Om Oss :: Sidkarta :: Hotell :: Hostels :: Butiken
  Copyright © AUSTRALIENGUIDEN 1999-2019
   
  Lägg till sidan som startsidaLägg till sidan som FavoritKontakta oss på Australienguiden
  Online just nu: 113
  BOKA BILLIGA HOTELL!
  Boka och välj mellan 3000 Hostels och hotellrum i Australien! Snabbt & smidigt!
  Se Hotell i australien »
  Boka billiga hostels »

      Tips från butiken!

  Se alla erbjudanden i butiken   


  SE HIT! Passa på och köp din resehandbok till mycket lågt pris! Vi säljer nu ut Första Klass Reseguide, Berlitz och Lonely Planet till extremt låga priser. Skynda fynda!
  Se resehandböcker »

  Mer bra länktips!
  Återbetalning WH skatt »  123bildelar.se - bildelar