Boka Billigt Boende | | | Forum | Tipsa 

Fakta om Australien

Australien har 19.2 miljoner invånare som firar sin nationaldag den 26 januari. Detta eftersom de första fångarna anlände New South wales från Storbrittanien då. Huvudstaden heter Canberra som betyder mötesplats på Aboriginernas språk. Den ligger mellan storstäderna Sydney och Melbourne. Fakta om Australien Man kunde inte enas om Sydney eller Melbourne skulle bli huvudstad så man byggde helt enkelt upp en stad där i mellan. Canberra har 300 000 invånare och exempelvis Sydney har 3,5 miljoner och Melbourne 3,2 miljoner. Var sjunde Australiensare pratar ett annat språk än engelska. Aussie slang kan du se här. Livsstandarden är ungefär som i Sverige.Ytan är på 7,7 miljoner km2 vilket man kan jämföra med Sveriges 500 000 km2. Australien är den minsta kontinenten men också den största ön. Den skulle uppta ca 7/10 av Europa. Från väst till östkusten är det 4000km.


Fakta om Geografin i Australien

Geografin varierar kraftigt. Man säger att Australien är i genomsnitt den lägsta kontinenten. ¾ av landet ligger 180 – 450 m över havet. Det finns en bergskedja i norr som heter Australalperna. Den är ungefär lika hög som våra lappländska fjäll. I mitten av landet finns Macdonnel och Musgrave med toppar upp till 1500m. Långt i söder finns det högsta berget som heter Mount Kosciuski. Den är ca 2230 meter hög och snötäckt året om.Den största sjön heter Eyre som är 12 meter under havsytan. Många sjöar blir helt vita av saltet under torrperioderna. Den längsta floden heter Darling floden (2800 km). Det är en biflod till Murray floden som är 1700 km lång. Denna har vatten året om till skillnad från de flesta andra. Klicka här för att se fördelning av öken och skog i landet


Australiens näringsliv

Näringslivet utgörs framförallt av Boskapsskötsel och stålindustri. Man producerar massor av mejeriprodukter och kött. Även ull är en stark exportvara vilket man förstår med tanke på att det finns över 100 miljoner får. Där det är tillräckligt med nederbörd odlar man produkter som vete, tobak, vin, frukt och grönsaker. Australien har också naturtillgångar som guld, silver, uran, kol, bly, sink, tenn, koppar och järnmalm. Australien har den tolfte största ekonomin i världen och en av de högsta tillväxtsiffrorna bland i-länder. Medan Australien traditionsenligt har utnyttjat sin stora mängd naturtillgångar, har nu tillverkat material blivit deras största exportområde.


Australiens Historia

År 1616 satte sig den förste västerlänningen, Dick Hartong, sin fot på Australien. Men det var först efter att Kapten James Cook landstigit i Botany Bay ( söder om nuvarande Sydney ) år 1770, som folk från europa började flytta dit ( han hittade dit utan vetskapen om att landet existerade då han var på väg hem från sin expedition i Stilla Havet ). De flesta som kom var fångar ditskickade av den brittiska regeringen. Första flottan med fångar anlände 1788. Man placerade fångar i Australien för att avlasta trängseln i Storbritanniens överfulla fängelser. Det var fattigt i England på den tiden och straffen var hårda. Man kunde bli dömd till straffarbete i Australien på livstid för att man stulit en brödlimpa eller ett par skor. Fångarna fick arbeta som slavar och bygga upp städer.Fram till 1850 växte befolkningen långsamt, men år 1851 så började guldrushen. Förhoppningsfulla män strömmade till från Amerika och Kina. Ganska få blev rika. Men det medföljde också en mycket snabb befolknings ökning. Under 1850 - talet tyckte man att man borde dela upp Australien i gränser, det gjorde man och det är ju de territorium som finns idag.1901 blev landet självständigt, men det är fortfarande medlem av det brittiska samväldet. Det var också då Australiens flagga såg ljus första gången.


Stora Barriärrevet i Australien

Stora barriärrevet är 201 mil långt och åtta mil brett på den bredaste delen. Revet sträcker sig från Papua New Guinea till Gladstone längs hela australiens östkust. Det består utav ca. 2600 separata rev. Största delen av revet är cirka två miljoner år gammalt, men en del av revet är runt arton miljoner år gammalt. Sedan 1975 är revet väl skyddat av marina organisationer och av den australienska befolkningen och är sedan 1981 med i världsnaturfondens lista.Många tror att revet bara ligger under ytan, men på vissa ställen stiger det en bra bit över ytan. Korallrevet är uppbyggt av ett litet primitivt djur som heter ”polyp” som blir vita när de dör. Revet är utan jämförelse det största byggnadsverk som någonsin byggts av levande varelser. Däremot finns det många giftiga fiskarter som skorpionfisken med sin mycket giftiga ryggrad, Butterfly Cod och Stonefish med sina giftiga taggar. Dem är nästan omöjliga att upptäcka bland vanliga stenar. Det finns över 2000 fiskarter, över 400 olika sorters koraller och 4000 molluskarter, 500 sorters tång. Sex olika havssköldspaddsarter, valar och delfiner, 16 havsormsarter. Är man sugen på att dyka så finns det många bra ställen att åka ifrån t.ex. Cairns, norr om revet. Dykkryssningarna brukar vara en vecka. Vill man tillbringa lite mer tid vid de yttre reven kan man ta flyg till någon av öarna och checka in på någon av hotellen som finns där. På dessa öar finns det ett rikt djurliv, vita stränder och bra dykplatser.


Kulturen i Australien

Kulturen kommer minst sagt från hela världen. Under de senaste 200 åren har folk i en strid ström emigrerat till Australien, mest folk från Storbritannien och södra Europa, och detta har lett till att många identifierar sitt kulturella arv med det europeiska. Mer nyligen har det varit en stor ökning när det gäller emigration från Asien, vilket resulterat i att Australien är hemvist åt ett av de mest mångkulturella samhällena på jorden. Det råder total religionsfrihet och australiensarna är generellt ett väldigt tolerant folk. Alternativa livsstilar existerar i harmoni med den allmäna och en avslappnad attityd är karakteristiskt för den typiska australiensaren. Folk från hela världen bygger nu upp Australien och bidrar med just sin konst, matlagning och traditioner. Även om engelska är det officiella språket är det inte ovanligt med många andra språk, speciellt i de större städerna.
     
Australien information

Folkmängd: över 20 miljoner
Yta: 7.7 miljoner km2
Huvudstad: Canberra
Språk: Engelska
Statsskick: Monarki
Längsta flod: Murray River
Högsta berg: Mount Kosciusko 2228m
Största sjö: Lake Eyre
Valutakurs: 1A$=100 cents (5.25SEK)

Klicka nedan för att se australien karta större
Klicka här för större karta.

Flaggorna i Australien


Australiens flagga har en rik historia. Den aboriginska flaggan designades av Harold Thomas, en aboriginsk konstnär, 1971. Flaggan designades för att vara en symbol för deras ras och identitet. Det svarta i flaggan representerar det aboriginska folket, det röda planeten jorden och det andliga förhållandet till deras land, det gula representerar solen som källa till allt liv.Första gången flaggan hissades var på "the aboriginal day" 1971 i Victoria square Adelaide. Först i Juli 1995 dekladerades denna flagga som en riktig flagga tillhörande kontinenten Australien. Detta gjordes av guvernörsgeneralen i Australien, William Hayden. Den Australiensiska flaggan har genom tiderna haft många utseenden och namn. 1901så anordnades en tävling och en viss modell röstades fram. Modellen har sedan dess ändrats inte mindre än tre gånger. Varje stjärna representerar en delstat. Idag råder fortfarande stora tvister om huruvida en ny flagga skall adopteras. Anledningen är för att den anses alltför brittisk i stilen. Idag har inte Australiensarna samma kontakt med Storbrittanien som tidigare och vill därför inte ha denna flagga i flaggan.


Regeringen i Australien

Regeringen i Australien (Commonwealth of Australia) består av sex delstater; New South Wales, Victoria, Queensland, South Australia, Western Australia och två territorier; Australian Capital Territory och Northern Territory. Ett treskiktssystem styr landet, bestående av: Federal Government, State governments och Local governments. Federal Government styrs av premiärministern och är ansvarig för frågor som berör Australien som helhet, såsom affärer med utlandet, försvar, telekommunikationer osv. State governments kontrollerar skolundervisningen, upprätthållandet av lagar, transportmedel osv. och local governments handhar saker som stadsplanering, vägar, parker, byggnadstillstånd och liknande.


Australiens Religon

Religon har dom även i detta land. Kristendom är den dominerande tron, men de flesta religioner är representerade. Kyrkor, moskéer, tempel och synagogor finns i de flesta större städer. Som i alla andra välfärdsländer är också här religonen på väg att dö ut (minskar kraftigt).


Hotell och Boende i Australien

Det finns gott om Hotell och boende former i Australien, alltifrån budgetboende till fina prisvärda hotell. Du kan boka Hotell och Hostels med fördel från våran portal. Vi samarbetar med de 3 största hotellorganisationerna i Australien och förmedlar direkt utan mellanhänder superbra priser till massor av kringresande svenskar varje år. Från menyn till vänster hittar du bokningsmöjlighet både till hostels och hotell runt om i Australien


Australiensiska Valutan

Valutan är följande: 1 Australiensisk dollar = 100 cents. Australien har som första land i världen tillverkat en sedel av plast (polymer). Sedeln utvecklades av Reserve Bank of Australia i samarbete med forskningsorganisationer. Den har valören 10 dollar och är utgiven 26 januari -88 med anledning av 200-års jubileet av den begynnande vita invandringen. Klicka här för att se aktuell valutakurs.    Tips från butiken!

Se alla erbjudanden i butiken   Klimatet i Australien

Olika delar av Australien har olika sorters klimat. Men det är alltid okej att besöka landet (ett tips är dock att undvika "vintern" i söder och regnsäsongen i norr).
De södra delarna av landet har sin vinter, med kyligare klimat (snö vid en del skidorter i bergen), när vi har sommar här i Sverige. Då kanske det inte är den bästa tiden att besöka de delarna av landet. Högsäsong är under sommaren, mellan december och mars.
De norra delarna av landet har tropiskt klimat med ganska jämn värme året om. Räkna med temperaturer kring 30 grader. Regnsäsong finns här mellan december och februari. Bästa tiden att besöka dessa delar är maj till oktober.
I de inre delarna av landet är det varmt och den bästa tiden att besöka dessa delar är bland annat oktober till november och mars till maj.
El nino är namnet på ett väderfenomen som återkommer vart tredje till sjunde år. Den för med sig svår torka, stora översvämmningar och stormar av kraftig styrka. Detta beror på att de ostliga vindarna plötsligt avtar och det varma havsvattnet som strömmar in mot Indonesien och Filippinerna strömmar mot kusterna av Nord och Sydamerika. Detta brukar få katostrofala följder för växter och djur.
Läs mer om klimatet här » 

Kontakt :: Om Oss :: Sidkarta :: Hotell :: Hostels :: Butiken
Copyright © AUSTRALIENGUIDEN 1999-2019
 
Lägg till sidan som startsidaLägg till sidan som FavoritKontakta oss på Australienguiden
Online just nu: 113
BOKA BILLIGA HOTELL!
Boka och välj mellan 3000 Hostels och hotellrum i Australien! Snabbt & smidigt!
Se Hotell i australien »
Boka billiga hostels »


SE HIT! Passa på och köp din resehandbok till mycket lågt pris! Vi säljer nu ut Första Klass Reseguide, Berlitz och Lonely Planet till extremt låga priser. Skynda fynda!
Se resehandböcker »

Mer bra länktips!
Återbetalning WH skatt »

123bildelar.se - bildelar